Pilates

Spreekt het volgende jou aan:

 

  • Versterken van de core; onderrug, billen-en buikspieren
  • Opbouw van spierkracht
  • Vloeiend bewegen op de ademhaling

Dan zit je goed bij Pilates!

 

Joseph Pilates werd in 1883 in Duitsland geboren. Tijdens zijn jeugd leed hij aan astma en acute reuma. In zijn zoektocht naar verbetering van zijn gezondheid vond hij oefeningen uit die hij "The Art of Contrology" noemde. De nadruk van Pilatesoefeningen ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

 

Tijdens de 1ste wereldoorlog werd Pilates gevangen gehouden in Engeland. Hij leerde zijn medegevangenen de Pilates oefeningen en hierdoor werd de weerstand zo goed, dat het grootste deel van deze groep krijgsgevangenen een grote griepepidemie overleefden.

 

 

Pilates zijn "Art of Contrology" volgt de onderstaande principes:

 

1) Concentratie;

Concentratie is de sleutel van de connectie tussen lichaam en geest. Tijdens mijn les vind ik het belangrijk dat alle oefeningen met aandacht uitgevoerd worden, zodat deze connectie gemaakt wordt.

 

2) Controle;

Niet correct uitgevoerde bewegingen zijn vaak de oorzaak van blessures. Het doel van Pilates is om zoveel mogelijk controle te hebben over het lichaam. Dit is de reden dat de oefeningen rustig uitgevoerd worden en er bewogen wordt op de ademhaling.   

 

3) Centrum;

The Powerhouse, ofwel de core. Dit zijn de spieren in je buik, lage rug, heupen en billen. Alle Pilates oefeningen in mijn les zijn gemaakt voor een goede opbouw van dit centrum.

 

4) Vloeiend;

Pilates gaat uit van een dynamische energie en de oefeningen worden daarom in een vloeiende beweging gedaan.

 

5) Nauwkeurigheid;

Elke beweging heeft zijn doel en het weglaten van details zorgt ervoor dat de waarde van de oefening vermindert. Nauwkeurigheid is daarom een kernwaarde bij het beoefenen van Pilates en een focus in mijn les.

 

6) Adem;

Adem is de basis van het leven en een correcte ademhaling zorgt voor balans in het lichaam. Deze balans zorgt op zijn beurt weer voor de stroming van (levens)energie door het lichaam. Dit is de reden dat alle Pilates oefeningen gedaan worden op ademhaling.

 

Heb je nog vragen, neem dan contact met me op.

Nieuwsgierig geworden? Kom een proefles volgen!